Alexander I van Rusland | Wechsel (2024)

september 20, 2020

Alexander I van Rusland

Rusland (violet) en andere wereldrijken in 1800

AscensionEdit

Alexander werd keizer van Rusland toen zijn vader op 23 maart 1801 werd vermoord. Alexander, toen 23 jaar oud, was in het paleis op het moment van de moord en zijn toetreding tot de troon werd aangekondigd door generaal Nicholas Zubov, een van de huurmoordenaars. Historici debatteren nog steeds over de rol van Alexander bij de moord op zijn vader. De meest voorkomende theorie is dat hij werd toegelaten tot het geheim van de samenzweerders en bereid was de troon te besturen, maar erop stond dat zijn vader niet zou worden vermoord. Keizer worden door een misdaad die het leven van zijn vader kostte, zou Alexander een sterk gevoel geven van wroeging en schaamte.

Alexander I volgde de troon op op 23 maart 1801 en werd op 15 september van dat jaar gekroond in het Kremlin.

Binnenlands beleid Bewerken

Ruiterportret van Alexander I door Franz Krüger

De orthodoxe kerk oefende aanvankelijk uit weinig invloed op het leven van Alexander. De jonge keizer was vastbesloten om de inefficiënte, sterk gecentraliseerde regeringssystemen waarop Rusland vertrouwde, te hervormen. Terwijl hij de oude ministers een tijdlang vasthield, was een van de eerste daden van zijn regering het benoemen van de soldaat. Comité, bestaande uit jonge en enthousiaste vrienden van hemzelf – Viktor Kochubey, Nikolay Novosiltsev, Pavel Stroganov en Adam Jerz y Czartoryski – om een plan voor binnenlandse hervormingen op te stellen, dat moest resulteren in de oprichting van een constitutionele monarchie in overeenstemming met de leerstellingen van het Tijdperk van de Verlichting.

Een paar jaar na zijn bewind, de liberale Mikhail Speransky werd een van de naaste adviseurs van de keizer en hij ontwierp veel plannen voor uitgebreide hervormingen. Bij de hervorming van de regering van Alexander I werd het oude Collegia afgeschaft en werden in plaats daarvan nieuwe ministeries opgericht, geleid door ministers die verantwoordelijk zijn voor de Kroon. Een Raad van Ministers onder voorzitterschap van de Soeverein behandelde alle interdepartementale kwesties. De Staatsraad is opgericht om de techniek van wetgeving te verbeteren. Het was bedoeld om de Tweede Kamer van representatieve wetgevende macht te worden. De Senaat van Bestuur werd gereorganiseerd als het Hooggerechtshof van het rijk. De codificatie van de wetten die in 1801 werden geïnitieerd, werd nooit uitgevoerd tijdens zijn bewind.

Alexander wilde een ander cruciaal probleem in Rusland oplossen, de status van de lijfeigenen, hoewel dit pas in 1861 werd bereikt (tijdens het bewind van zijn neef Alexander II). Zijn adviseurs bespraken de opties uitvoerig. Voorzichtig breidde hij in 1801 het recht om land te bezitten uit tot de meeste klassen van onderdanen, waaronder staatsboeren, en creëerde hij in 1803 een nieuwe sociale categorie van vrije landbouwers voor boeren die vrijwillig waren geëmancipeerd door hun meesters. lijfeigenen werden niet beïnvloed.

Toen Alexanders regering begon, waren er drie universiteiten in Rusland: Moskou, Vilna (Vilnius) en Dorpat (Tartu). Deze werden versterkt, en drie andere werden opgericht op St. Petersburg, Kharkov en Kazan. Literaire en wetenschappelijke instellingen werden opgericht of aangemoedigd, en zijn regering werd bekend vanwege de hulp die de keizer en de rijke adel aan de wetenschappen en kunsten leenden. Alexander stuurde later buitenlandse geleerden weg.

Na 1815 werden de militaire nederzettingen (boerderijen die werden bewerkt door soldaten en hun families onder militaire controle) ingevoerd, met het idee om het leger, of een deel ervan, economisch zelfvoorzienend te maken en het te voorzien van rekruten.

Standpunten gehouden door zijn tijdgenoot orariesEdit

Hij werd een autocraat genoemd en “Jacobijn”, een man van de wereld en een mysticus, en Alexander verscheen aan zijn tijdgenoten als een raadsel dat elk volgens zijn eigen temperament voorlas. Napoleon Bonaparte vond hem een “gewiekste Byzantijn” en noemde hem de Talma van het Noorden, klaar om elke opvallende rol te spelen. Voor Metternich was hij een gek om te lachen. Castlereagh schreef over hem aan Lord Liverpool en gaf hem de eer voor “grote kwaliteiten”, maar voegde eraan toe dat hij “achterdochtig en onbeslist” is; en voor Jefferson was hij een man met een achtenswaardig karakter, geneigd om goed te doen, en verwachtte hij door de massa van het Russische volk “een gevoel van hun natuurlijke rechten” te verspreiden.

Napoleontische oorlogenEdit

Allianties met andere machten Bewerken

Bij zijn toetreding keerde Alexander veel van het impopulaire beleid van zijn vader Paul terug, hekelde de Liga van Gewapende Neutraliteit en sloot vrede met Groot-Brittannië (april 1801). Tegelijkertijd begon hij onderhandelingen met Francis II van het Heilige Roomse Rijk.Spoedig daarna ging hij in Memel een hecht verbond aan met Pruisen, niet omdat hij opschepte uit beleidsmotieven, maar in de geest van ware ridderlijkheid, uit vriendschap met de jonge koning Frederik Willem III en zijn mooie vrouw Louise van Mecklenburg-Strelitz.

De ontwikkeling van deze alliantie werd onderbroken door de kortstondige vrede van oktober 1801, en even leek het erop dat Frankrijk en Rusland tot een akkoord zouden komen. Meegesleept door het enthousiasme van Frédéric-César de La Harpe, die vanuit Parijs naar Rusland was teruggekeerd, begon Alexander openlijk zijn bewondering uit te spreken voor de Franse instellingen en voor de persoon van Napoleon Bonaparte. Al snel kwam er echter een verandering. La Harpe presenteerde Alexander, na een nieuw bezoek aan Parijs, zijn Beschouwingen over de ware aard van de consul voor het leven, die, zoals Alexander zei, de sluier van zijn ogen scheurde en Bonaparte onthulde als geen echte patriot, maar alleen als “de beroemdste tiran die de wereld heeft voortgebracht”. Later lobbyden La Harpe en zijn vriend Henri Monod bij Alexander, die de andere geallieerde mogendheden die zich tegen Napoleon verzetten, overhaalde om de onafhankelijkheid van Vaudois en Argovië te erkennen, ondanks de pogingen van Bern om hen terug te vorderen als onderworpen landen. De ontgoocheling van Alexander werd gecompleteerd door de executie van de hertog “Enghien op verzonnen beschuldigingen. De Russische rechtbank rouwde om het laatste lid van het Huis van Condé en de diplomatieke betrekkingen met Frankrijk werden verbroken. Vooral Alexander was gealarmeerd en besloot dat hij Napoleon op de een of andere manier moest beteugelen” s macht.

Oppositie tegen NapoleonEdit

Door zich te verzetten tegen Napoleon I, “de onderdrukker van Europa en de verstoorder van de wereldvrede”, dacht Alexander in feite al dat hij vervulling zou doen een goddelijke missie. In zijn instructies aan Niklolay Novosiltsov, zijn speciale gezant in Londen, zette de keizer de motieven van zijn beleid uiteen in een taal die de premier, William Pitt de Jonge, weinig aansprak. Toch is het document van groots belang. rente, zoals het voor het eerst in een officiële verzending de idealen van het internationale beleid formuleert die aan het einde van het revolutionaire tijdperk een opvallende rol zouden spelen in de wereldaangelegenheden. Alexander voerde aan dat de uitkomst van de oorlog niet alleen de bevrijding van Frankrijk was, maar ook de universele triomf van “de heilige rechten van de mensheid”. Om dit te bereiken zou het nodig zijn na de naties aan hun regering te hebben gehecht door deze niet in staat te stellen te handelen behalve in het grootste belang van hun onderdanen, om de betrekkingen tussen de staten onderling vast te leggen op nauwkeurigere regels, en dergelijke. is in hun belang om te respecteren “.

Een algemeen verdrag zou de basis worden van de betrekkingen van de staten die” de Europese Confederatie “vormen. Hoewel hij geloofde dat de inspanning geen universele vrede zou bereiken, zou het de moeite waard zijn als het duidelijke principes vastlegde voor de voorschriften van de rechten van naties. Het lichaam zou “de positieve rechten van naties” en “het voorrecht van neutraliteit” verzekeren, terwijl het de verplichting zou doen alle middelen van bemiddeling uit te putten om de vrede te bewaren, en zou “een nieuwe code van de wet van naties” vormen.

1807 verlies voor Franse troepen Bewerken

Napoleon, Alexander, koningin Louise en Frederik Willem III van Pruisen in Tilsit, 1807

Ondertussen gaf Napoleon, een beetje afgeschrikt door de jeugdige ideologie van de Russische autocraat, nooit de hoop op hem los te maken van de coalitie. eerder in triomf Wenen binnengekomen dan opende hij onderhandelingen met Alexander; hij hervatte ze na de slag bij Austerlitz (2 december). Rusland en Frankrijk, zo drong hij aan, waren geografische bondgenoten; er was en kon tussen hen geen echt conflict zijn van belangen; samen zouden ze de wereld kunnen regeren. Maar Alexander was nog steeds vastbesloten te volharden in het systeem van belangeloosheid met betrekking tot alle staten van Eu touw dat hij tot dusver had gevolgd , en hij sloot zich opnieuw aan bij het koninkrijk Pruisen. De campagne van Jena en de slag bij Eylau volgden; en Napoleon, hoewel nog steeds gericht op de Russische alliantie, wekte Polen, Turken en Perzen op om de koppigheid van de tsaar te breken. Ook een partij in Rusland zelf, onder leiding van de broer van de tsaar Constantijn Pavlovich, schreeuwde om vrede; maar Alexander riep, na een vergeefse poging om een nieuwe coalitie te vormen, de Russische natie op tot een heilige oorlog tegen Napoleon als de vijand van de Orthodox geloof. Het resultaat was de nederlaag van Friedland (13/14 juni 1807). Napoleon zag zijn kans en greep die. In plaats van zware voorwaarden te stellen, bood hij de gelouterde autocraat zijn alliantie aan en een partnerschap in zijn glorie. p>

De twee keizers ontmoetten elkaar in Tilsit op 25 juni 1807. Napoleon wist heel goed een beroep te doen op de uitbundige verbeelding van zijn nieuw gevonden vriend.Hij zou met Alexander het rijk van de wereld delen; als eerste stap zou hij hem in het bezit van de Donau-vorstendommen laten en hem de vrije hand geven om met Finland om te gaan; en daarna zouden de keizers van het Oosten en het Westen, wanneer de tijd rijp zou zijn, de Turken uit Europa verdrijven en door Azië marcheren naar de verovering van India, een realisatie waarvan de Britten een paar jaar later eindelijk realiseerden, en zou de loop van de moderne geschiedenis veranderen. Desalniettemin ontwaakte er een gedachte in Alexanders beïnvloedbare geest, een ambitie waartoe hij tot nu toe een vreemde was geweest. De belangen van Europa als geheel werden volkomen vergeten.

PrussiaEdit

De genialiteit van deze nieuwe visioenen maakte Alexander echter niet blind voor de verplichtingen van vriendschap, en hij weigerde de Donau-vorstendommen te behouden als de prijs voor het lijden van een verdere verbrokkeling van Pruisen. “We hebben een loyale oorlog gevoerd”, zei hij, “we moeten een trouwe vrede sluiten . Het duurde niet lang voordat het eerste enthousiasme van Tilsit begon af te nemen. De Fransen bleven in Pruisen, de Russen aan de Donau, en elk beschuldigde de ander van geloofsschending. Ondertussen waren de persoonlijke relaties van Alexander en Napoleon hadden een zeer hartelijk karakter, en men hoopte dat een nieuwe ontmoeting alle verschillen tussen hen zou kunnen corrigeren. De ontmoeting vond plaats in Erfurt in oktober 1808 en resulteerde in een verdrag dat het gemeenschappelijke beleid van de twee keizers definieerde. Alexanders rel De zaken met Napoleon ondergingen echter een verandering. Hij realiseerde zich dat in Napoleon het sentiment de rede nooit de baas werd, dat hij in feite zijn voorgestelde grote onderneming nooit serieus had bedoeld, en het alleen had gebruikt om de geest van de tsaar bezig te houden terwijl hij zijn eigen macht consolideerde in Centraal Europa. Vanaf dat moment was de Franse alliantie voor Alexander ook geen broederlijke overeenkomst om de wereld te regeren, maar een zaak van puur beleid. Hij gebruikte het aanvankelijk om de geografische vijand uit de poorten van Sint-Petersburg te verwijderen door Finland uit Zweden te ontworstelen (1809), en hij hoopte verder van de Donau de zuidelijke grens van Rusland te maken.

Frans-Russisch allianceEdit

Bijeenkomst van Napoleon en Alexander I in Tilsit, een 19e-eeuws schilderij van Adolphe Roehn

De gebeurtenissen waren snel op weg naar het uiteenvallen van de Frans-Russische alliantie. Terwijl Alexander Napoleon assisteerde in de oorlog van 1809, verklaarde hij duidelijk dat hij niet zou toelaten dat het Oostenrijkse rijk werd vernietigd. Napoleon klaagde vervolgens bitter over de inactiviteit van de Russische troepen tijdens de campagne. De tsaar protesteerde op zijn beurt tegen Napoleons aanmoediging van de Polen. In de kwestie van de Franse alliantie wist hij dat hij praktisch geïsoleerd was in Rusland, en hij verklaarde dat hij de belangen van zijn volk en rijk niet kon opofferen aan zijn genegenheid voor Napoleon. “Ik” wil niets voor mezelf “, zei hij tegen de Franse ambassadeur,” daarom is de wereld niet groot genoeg om tot overeenstemming te komen over de aangelegenheden van Polen, als het een kwestie van herstel is “. / p>

Alexander klaagde dat het Verdrag van Wenen, dat grotendeels bijdroeg aan het hertogdom Warschau, “hem slecht had vergolden voor zijn loyaliteit”, en hij werd voorlopig alleen maar verzacht door de openbare verklaring van Napoleon dat hij was niet van plan Polen te herstellen, en door een conventie, ondertekend op 4 januari 1810, maar niet geratificeerd, waarbij de Poolse naam en ridderorden werden afgeschaft.

Maar als Alexander de bedoelingen van Napoleon vermoedde, was Napoleon geen minder wantrouwend tegenover Alexander. Gedeeltelijk om zijn oprechtheid te testen, stuurde Napoleon een bijna dwingend verzoek om de hand van de groothertogin Anna Pavlovna, de jongste zus van de tsaar. Na enige vertraging beantwoordde Alexander een beleefde weigering en smeekte hij de tere leeftijd van de prinses en het bezwaar van de weduwe keizerin aan het huwelijk. Het antwoord van Napoleon was om te weigeren de conventie van 4 januari te ratificeren en zijn verloving met de aartshertogin Marie Louise aan te kondigen op een manier die Alexander ertoe bracht te veronderstellen dat de twee huwelijksverdragen gelijktijdig waren onderhandeld. De relatie tussen de twee keizers werd geleidelijk meer en meer gespannen.

Een andere persoonlijke klacht van Alexander jegens Napoleon was de annexatie van Oldenburg door Frankrijk in december 1810, als hertog van Oldenburg (3 januari 1754-2 juli 1823 ) was de oom van de tsaar. Bovendien maakte de rampzalige impact van het Continentaal Stelsel op de Russische handel het voor de keizer onmogelijk om een beleid te voeren dat Napoleons belangrijkste motief voor de alliantie was.

Alexander hield vast. Rusland zo neutraal mogelijk in de aanhoudende Franse oorlog met Groot-Brittannië. Hij stond echter wel toe dat de handel met Groot-Brittannië in het geheim werd voortgezet en dwong de blokkade van het Continentale Stelsel niet af. In 1810 trok hij Rusland terug uit het Continentale Stelsel en groeide de handel tussen Groot-Brittannië en Rusland.

Het Franse rijk in 1812 in zijn grootste omvang

De betrekkingen tussen Frankrijk en Rusland werden na 1810 steeds slechter. In 1811 werd duidelijk dat Napoleon zich niet aan zijn kant hield aan de voorwaarden van het Verdrag van Tilsit. Hij had Rusland hulp beloofd in zijn oorlog tegen het Ottomaanse Rijk, maar naarmate de campagne vorderde, bood Frankrijk helemaal geen steun.

Nu de oorlog tussen Frankrijk en Rusland op handen was, begon Alexander de grond diplomatiek voor te bereiden. . In april 1812 tekenden Rusland en Zweden een overeenkomst voor wederzijdse verdediging. Een maand later verzekerde Alexander zijn zuidelijke flank door het Verdrag van Boekarest (1812), dat formeel een einde maakte aan de oorlog tegen Turkije. Zijn diplomaten slaagden erin om beloften uit Pruisen en Oostenrijk te halen dat als Napoleon Rusland zou binnenvallen, de eerste Napoleon zo min mogelijk zou helpen en dat de laatste helemaal geen hulp zou verlenen.

Militair gezien was Mikhail Speransky erin geslaagd om te verbeteren de standaard van de Russische landmacht daarboven vóór het begin van de campagne van 1807. Voornamelijk op advies van zijn zus en graaf Aleksey Arakcheyev nam Alexander de operationele controle niet over zoals hij had gedaan tijdens de campagne van 1807, maar delegeerde hij de controle aan zijn generaals, prins Michael Barclay de Tolly, prins Pyotr Bagration en Mikhail Kutuzov. P. >

Oorlog tegen Perzië Bewerken

Hoofdartikelen: Russisch-Perzische oorlog (1804-1813) en Verdrag van Gulistan

De slag om Ganja tijdens de Russisch-Perzische oorlog

Ondanks korte vijandelijkheden tijdens de Perzische expeditie van 1796 ging er acht jaar vrede voorbij voordat er brak een nieuw conflict uit tussen de twee rijken. Na de Russische annexatie van Georgië in 1801, eeuwenlang een onderwerp van Perzië, en de opname van het Derbent-khanaat ook snel daarna, was Alexander vastbesloten om de Russische invloed in de strategisch waardevolle Kaukasus-regio te vergroten en te behouden. In 1801 benoemde Alexander Pavel Tsitsianov, een die-hard Russische imperialist van Georgische afkomst, tot Russische opperbevelhebber van de Kaukasus. Tussen 1802 en 1804 legde hij de Russische heerschappij op aan West-Georgië en enkele van de Perzische gecontroleerde khanaten rond Georgië. Sommige van deze khanaten dienden zich zonder slag of stoot in, maar de Ganja Khanate verzette zich en veroorzaakte een aanval. Ganja werd meedogenloos geplunderd tijdens het beleg van Ganja, waarbij ongeveer 3.000 – 7.000 inwoners van Ganja werden geëxecuteerd, en duizenden anderen werden naar Perzië verdreven. Deze aanvallen van Tsitsianov vormden een nieuwe casus belli.

Op 23 mei 1804 eiste Perzië terugtrekking uit de door Rusland bezette gebieden, waaronder het huidige Georgië, Dagestan en delen van Azerbeidzjan. Rusland weigerde, bestormde Ganja en verklaarde de oorlog. Na een patstelling van bijna tien jaar rond wat nu Dagestan, Oost-Georgië, Azerbeidzjan en Noord-Armenië is, zonder dat geen van de partijen duidelijk de overhand kon krijgen, slaagde Rusland er uiteindelijk in het tij te keren. Na een reeks succesvolle offensieven onder leiding van generaal Pjotr Kotlyarevsky, waaronder een beslissende overwinning in de bestorming van Lankaran, werd Perzië gedwongen om vrede te smeken. In oktober 1813 zorgde het Verdrag van Gulistan, onderhandeld met Britse bemiddeling en ondertekend in Gulistan, ervoor dat de Perzische sjah Fath Ali Shah alle Perzische gebieden in de noordelijke Kaukasus en de meeste van zijn gebieden in de zuidelijke Kaukasus aan Rusland afstaan. Dit omvatte wat nu Dagestan, Georgië en het grootste deel van Azerbeidzjan is. Het begon ook met een grote demografische verschuiving in de Kaukasus, aangezien veel moslimfamilies naar Perzië emigreerden.

Franse invasie Bewerken

Hoofdartikel: Franse invasie van Rusland

In de In de zomer van 1812 viel Napoleon Rusland binnen. Het was de bezetting van Moskou en de ontheiliging van het Kremlin, dat wordt beschouwd als het heilige centrum van Heilig Rusland, die Alexanders sentiment voor Napoleon veranderden in hartstochtelijke haat. De campagne van 1812 was het keerpunt in het leven van Alexander; na de verbranding van Moskou verklaarde hij dat zijn eigen ziel verlichting had gevonden en dat hij voor eens en voor altijd de goddelijke openbaring aan hem van zijn missie als vredestichter van Europa had gerealiseerd.

Terwijl het Russische leger zich bijna drie maanden diep in Rusland terugtrokken, zette de adel Alexander onder druk om de commandant van het Russische leger, veldmaarschalk Barclay de Tolly, af te lossen. Alexander gehoorzaamde en benoemde prins Mikhail Kutuzov om het bevel over het leger over te nemen. Op 7 september stond de Grand Armée tegenover het Russische leger in een klein dorpje genaamd Borodino, 110 kilometer (70 mijl) ten westen van Moskou. De strijd die volgde was de grootste en bloedigste eendaagse actie van de Napoleontische oorlogen, waarbij meer dan 250.000 soldaten betrokken waren en 70.000 slachtoffers vielen. De uitkomst van de strijd was niet doorslaggevend.Het Russische leger, dat ondanks zware verliezen ongeslagen was, kon zich de volgende dag terugtrekken, waardoor de Fransen zonder de beslissende overwinning die Napoleon zocht, achterbleven.

De terugtocht over de Berezina van de overblijfselen van Napoleons Grande Armée in november 1812

Een week later trok Napoleon Moskou binnen, maar er was geen delegatie om de keizer te ontmoeten De Russen hadden de stad geëvacueerd en de gouverneur van de stad, graaf Fjodor Rostopchin, gaf opdracht om verschillende strategische punten in Moskou in brand te steken. Het verlies van Moskou dwong Alexander niet om vrede te eisen. Na een maand in de stad te hebben verbleven, verplaatste Napoleon zijn leger naar het zuidwesten naar Kaluga, waar Kutuzov met het Russische leger gelegerd was. De Franse opmars naar Kaluga werd tegengehouden door het Russische leger en Napoleon werd gedwongen zich terug te trekken in de gebieden die al door de invasie waren verwoest. In de weken die volgden, hongerde de Grande Armée en leed onder het begin van de Russische winter. Gebrek aan voedsel en voer voor de paarden en aanhoudende aanvallen op geïsoleerde troepen van Russische boeren en Kozakken leidden tot grote verliezen. Toen de overblijfselen van het Franse leger in november uiteindelijk de Berezina-rivier overstaken, bleven er slechts 27.000 soldaten over; de Grand Armée had ongeveer 380.000 doden verloren en 100.000 gevangengenomen. Na de oversteek van de Berezina verliet Napoleon het leger en keerde terug naar Parijs om zijn positie als keizer te beschermen en om meer troepen te verzamelen om de oprukkende Russen te weerstaan. De veldtocht eindigde op 14 december 1812, toen de laatste Franse troepen eindelijk Russisch grondgebied verlieten.

De veldtocht was een keerpunt in de Napoleontische oorlogen. De reputatie van Napoleon was ernstig geschokt en de Franse hegemonie in Europa was verzwakt. De Grande Armée, bestaande uit Franse en geallieerde troepen, werd teruggebracht tot een fractie van zijn aanvankelijke sterkte. Deze gebeurtenissen veroorzaakten een grote verschuiving in de Europese politiek. Frankrijk bondgenoot Pruisen, al snel gevolgd door Oostenrijk, verbrak hun opgelegde alliantie met Napoleon en wisselde van kant, wat leidde tot de oorlog van de zesde coalitie.

Oorlog van de zesde coalitie Bewerken

Alexander, Frans I van Oostenrijk en Frederik Willem III van Pruisen, ontmoeting na de Slag om Leipzig, 1813

Terwijl het Russische leger de overwinning op Napoleon in 1812 volgde, werd de zesde coalitie gevormd met Rusland, Oostenrijk, Pruisen, Groot-Brittannië, Zweden, Spanje en andere naties. Hoewel de Fransen zegevierden in de eerste veldslagen tijdens de campagne in Duitsland, werden ze uiteindelijk verslagen bij de Slag om Leipzig in de herfst van 1813, wat een beslissende overwinning bleek te zijn. Na de strijd stortte de Pro-Franse Confederatie van de Rijn ineen, waardoor Napoleons greep op het grondgebied ten oosten van de Rijn verloren ging. Alexander, de opperbevelhebber van de coalitietroepen in het theater en de belangrijkste vorst onder de drie belangrijkste coalitieverkoningen , beval alle coalitietroepen in Duitsland de Rijn over te steken en Frankrijk binnen te vallen.

De coalitietroepen, verdeeld in drie groepen, trokken in januari 1814 het noordoosten van Frankrijk binnen. Tegenover hen in het theater waren de Franse troepen slechts ongeveer 70.000 man Ondanks dat hij zwaar in de minderheid was, versloeg Napoleon de verdeelde coalitietroepen in de veldslagen bij Brienne en La Rothière, maar hij kon de opmars van de coalitie niet stoppen. De Oostenrijkse keizer Frans I en koning Frederik Willem III van Pruisen voelden zich gedemoraliseerd toen ze hoorden over de overwinningen van Napoleon sinds het begin van de campagne. Ze overwogen zelfs om een algemene retraite te bestellen. Maar Alexander was veel vastbeslotener dan ooit om koste wat het kost Parijs binnen te trekken. en legde zijn wil op aan Karl Philipp, Prins van Schwarzenberg, en de aarzelende monarchen. Op 28 maart trokken de coalitietroepen op richting Parijs, en de stad gaf zich op 31 maart over. Tot deze slag was het bijna 400 jaar geleden dat een buitenlands leger was binnengekomen Parijs, tijdens de Honderdjarige “Oorlog.

Het Russische leger trok Parijs binnen in 1814

Kamperen buiten de stad op 29 maart, zouden de coalitielegers de volgende ochtend, op 30 maart, de stad aanvallen vanaf de noord- en oostkant. De strijd begon diezelfde ochtend met hevige artilleriebombardementen vanuit de posities van de Coalitie. Vroeg in de ochtend begon de coalitie-aanval toen de Russen de Franse schermutselaars aanvielen en terugdreven bij Belleville voordat ze zelf werden teruggedreven door Franse cavalerie uit de oostelijke buitenwijken van de stad. Tegen 7.00 uur vielen de Russen de Jonge Garde bij Romainville aan. het centrum van de Franse linies en na enige tijd en hard vechten, duwden ze hen terug. Een paar uur later vielen de Pruisen, onder leiding van Gebhard Leberecht von Blücher, ten noorden van de stad aan en droegen de Franse stelling rond Aubervilliers, maar drukten hun aanval niet verder .De troepen uit Württemberg veroverden de posities bij Saint-Maur in het zuidwesten, met steun van Oostenrijkse troepen. De Russische troepen vielen toen de hoogten van Montmartre in het noordoosten van de stad aan. De controle over de hoogten werd hevig bestreden, totdat de Franse troepen zich overgaven.

Alexander stuurde een gezant om de Fransen te ontmoeten om de overgave te bespoedigen. . Hij bood royale voorwaarden aan de Fransen en hoewel hij van plan was Moskou te wreken, verklaarde hij dat hij vrede zou brengen in Frankrijk in plaats van de vernietiging ervan. Op 31 maart gaf Talleyrand de sleutel van de stad aan de tsaar. Later die dag de coalitielegers triomfantelijk de stad binnen met Alexander aan het hoofd van het leger, gevolgd door de koning van Pruisen en prins Schwarzenberg.Op 2 april keurde de senaat de Acte de déchéance de l “Empereur goed, die Napoleon afzette. Napoleon was in Fontainebleau toen hij hoorde dat Parijs zich had overgegeven. Verontwaardigd wilde hij naar de hoofdstad marcheren, maar zijn maarschalken weigerden voor hem te vechten en drongen er herhaaldelijk bij hem op aan zich over te geven. Hij trad op 4 april af ten gunste van zijn zoon, maar de geallieerden verwierpen dit bij voorbaat en dwongen Napoleon om op 6 april onvoorwaardelijk af te treden. De voorwaarden van zijn troonsafstand, waaronder zijn ballingschap naar het eiland Elba, werden op 11 april vastgelegd in het Verdrag van Fontainebleau. Een onwillige Napoleon bekrachtigde het twee dagen later, waarmee het einde van de Zesde Coalitieoorlog werd gemarkeerd.

admin

Alexander I van Rusland | Wechsel (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6039

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.